INGVILD KLÆBOE LOHNE (28)

HR-konsulent i Pedagogisk VikarSentral

– Når jeg holder intervjuer er det første jeg ser etter smilet, øyekontakten og engasjementet. Kroppsspråket sier mye. Et godt smil utstråler selvtillit. God stemmebruk kan også nevnes her. Man kommer veldig langt ved å vise at man selv tror på det man sier.  Vær tydelig på at man er motivert til å gjøre en god jobb i akkurat denne jobben.

 

 

Faktaboks

Jeg er 28 år. Født og oppvokst i Stavanger. I 2012 flyttet jeg til Bergen for å studere på Universitetet i Bergen. Jeg har studert medievitenskap, økonomi og språk. Jeg har jobbet mye med mennesker opp gjennom årene. Under studietiden jobbet jeg på bofellesskap for psykisk utviklingshemmede i ferier. I tillegg har jeg jobbet som støttekontakt for to barn og på kontoret til barnevernet i Laksevåg. Etter endt studie valgte jeg å bli i Bergen, og høsten 2017 ble jeg ansatt i Pedagogisk VikarSentral. Siden den gangen har jeg jobbet med bemanning til skole og barnehage. Av fritidsinteresser kan jeg nevne film. Under studietiden min jobbet jeg på Bergen Kino og var medlem av filmprogrammet i Studentradioen i Bergen. Andre interesser omfatter lesing, matlaging og mindre oppussingsprosjekter.

Fortell én ting om deg selv som mange ikke vet om

– I 2011 flyttet jeg til Shanghai for å studere mandarin i ett år ved Fudan Universitet. Da var jeg kun 18 år og hadde nettopp blitt ferdig på videregående. Jeg har dessverre ikke vært så flink til å opprettholde språkkompetansen siden den gang, men jeg kan fremdeles snakke og forstå LITT mandarin.

Hvorfor sa du ja til å bli mentor i Eterni Stiftelsen?

– Først og fremst fordi jeg håper på å kunne bruke min kompetanse til noe positivt. Det å potensielt kunne hjelpe mennesker tilbake i arbeidslivet er utrolig motiverende, og jeg ser på det som en ære å få lov til å jobbe som mentor. Jeg håper Eterni Stiftelsen kan bidra til at flere mennesker kan få seg en fot innenfor.

Hva er din spisskompetanse når du skal ansette mennesker?

– Jeg har jobbet i flere år med å ansette mennesker til skole og barnehage. Man kan jo derfor si at min spisskompetanse er å vurdere pedagogisk personell. Jeg har lest flere tusen søknader i løpet av min tid i PVS. Jeg vet derfor godt hva som gjør at en søknad og CV skiller seg ut positivt.

Hva er det første du ser etter hos en mulig medarbeider?

– Når jeg holder intervjuer er det første jeg ser etter smilet, øyekontakten og engasjementet. Kroppsspråket sier mye. Et godt smil utstråler selvtillit. God stemmebruk kan også nevnes her. Man kommer veldig langt ved å vise at man selv tror på det man sier.  Vær tydelig på at man er motivert til å gjøre en god jobb i akkurat denne jobben.

Hva betyr det å kunne utgjøre en forskjell i folks hverdag om de har jobb eller ikke?

– Det betyr utrolig mye! Jeg håper på å kunne hjelpe folk uansett hvilke utfordringer de har. Enten om det handler om å endre tankesett, bygge selvtillit, praktisk hjelp til CV-skriving eller forberedelser til intervju. Håpet er jo selvsagt at man kan hjelpe noen slik at livet deres blir forandret for alltid.

Hvordan opplever du at tryggheten i arbeidslivet påvirker mennesker?

– Trygghet i arbeidslivet er en forutsetning for trygghet ellers i livet. Har man en jobb å gå til slipper man unna mange bekymringer som hemmer hverdagen. Dersom man ikke får en fot innenfor kan det føre til tunge psykisk belastninger. Jeg tror det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det er å gå arbeidsledig over tid dersom man ikke har opplevd det selv. Jeg mener alle som har lyst til å bidra i samfunnet burde få muligheten til å gjøre det.

Har du en god historie om noen som du har vært skeptisk til, men som har levert langt over evne når du gitt dem sjansen?

– Jeg har utallige slike eksempler. Jeg har blant annet ansatt flere unge mennesker som ikke har tidligere arbeidserfaring. Da har de gjerne ikke noen referanse å oppgi. Som arbeidsgiver må man da stole på magefølelsen man sitter igjen med etter intervju. Her er det flere som har blomstret i møte med barn og unge i barnehage og på skole. Det samme gjelder kandidater som ikke har norsk som morsmål. Disse kandidatene kan synes det er vanskelig å uttrykke seg på intervju, og som arbeidsgiver kan man bli litt usikker. Det er utrolig gøy å oppleve at personer du har vært usikker på virkelig leverer når de får sjansen.

Hvilke råd har du til folk som skriver CV og søker på jobber?

– Søk på jobber du har lyst på. Bruk tid på å finne ut hva du vil, og ikke minst: hvorfor du vil det. Det er viktig å få frem hvorfor akkurat DU passer inn i denne jobben. Få tydelig frem at du er motivert og engasjert. Jeg vil også råde søkere til å bruke tid på å lage en oversiktlig og fin CV. Ofte er CV-en det første man åpner, og man kan derfor gi et veldig godt førsteinntrykk dersom den er forseggjort.

Hva brenner du for?

– Jeg brenner for rettferdighet. At mennesker som fortjener en sjanse bør få det.